Menu

Alexander Bah: På vej mod store eventyr

image Billede af Lasse Hansen
Oliver Orup Kristensen
24. januar 2021 kl. 16:45
Tre Næsby-trænere har på hver deres måde haft indflydelse på Alexander Bah, som nu har fået debut på A-landsholdet og er skiftet til SK Slavia Prag

- Næsby Boldklub har valgt at lave en mindre portrætserie af spillere, trænere og andre personer, der på forskellige måder har bidraget ekstraordinært til klubben. Første portræt er af den tidligere Næsby– og nuværende landsholdsspiller, Alexander Bah.

 

Den 9. december 1997 fødes en lille baby i Odense. Alexander Bah bliver han måneder senere døbt, og sammen med sin danske mor, gambiske far og storebror vokser han op i Årslev på Midtfyn. Her begynder han allerede som 3-årig at spille fodbold i Årslev Boldklub. Karrieren er dog ikke mange måneder gammel, før farmand må træde ind:

”Jeg startede som målmand og var usædvanlig dårlig til det. Det fik min kære far, med et smil på læben, også fortalt mig. Han synes det ville være sjovere, hvis jeg var angriber, og derfor sprang jeg direkte fra den ene ende af fodboldbanen til den anden. Dengang var jeg lidt ærgerlig over det, men set i bakspejlet var det nok meget godt.”

 

Træner Andreas Bech fornyer fodboldglæden                                         

Uden at være bedre end mange af sine holdkammerater spiller Alexander næsten 10 år i Årslev inden han skifter til B1913, 13 år gammel. Her er Alexander undervejs forbi den ambitiøse samarbejdsklub FC-Fyn, inden den går konkurs:                                                                                 

” I B1913 og FC-Fyn blev fodbolden konkurrencepræget for mig. Jeg var aldrig fast i startopstillingen, og jeg blev ovenikøbet brugt som defensiv midtbanespiller, hvilket ikke passede mig ret godt. På et tidspunkt fik vi en ny træner, Andreas Bech, og han omskolede mig til kantspiller og gav mig en fornyet glæde ved fodbolden.”

 

I Næsby tager tingene fart

Da Andreas Bech skifter til Næsby Boldklub i sommeren 2013, tager han 16-årige Alexander med sig. Herfra begynder fodboldkarrieren at tage fart. Fra Alexander debuterer på U17-Divisonsholdet går der mindre end et år, før han er begyndt at træne med klubbens bedste seniorhold, ligesom U-19 landstræneren også har meldt sin interesse i en den hurtige kantspiller:

”Tingene gik stærkt i Næsby. Jeg udviklede mig hurtigt, men der var mange faktorer, der gjorde forskellen. Vi havde et rigtig godt hold, og jeg havde nogle dygtige trænere, som jeg stadigvæk rådfører mig med i dag. Derudover var jeg heldig og dygtig at gribe chancen, hver gang jeg fik den.”

 

Blev drillet for køreture med cheftræneren

Inden Alexander officielt er blevet seniorspiller, har han bidt sat fast på Næsbys 2.Divisionshold. Det resulterer i interesse fra flere klubber, og det ender med, at Alexander i sommeren 2016 skriver under på en professionel kontrakt i HB-Køge – med den tidligere Næsby-træner Henrik Lehm som cheftræner.

”Jeg kendte i forvejen træneren, Henrik Lehm, da han selv har trænet i Næsby, og jeg også var venner med hans søn, der også spillede i Næsby. Henrik boede på Fyn, og det endte faktisk med, at jeg i de første måneder kørte med ham til træning. Det skulle jeg høre på hver eneste dag fra de andre spillere, så jeg fandt en anden løsning i stedet.”

 

Superliga-kontrakten

To år senere, i sommeren 2018, tager Alexander endnu et skridt op, efter en succesfuld tid i HB-Køge og 1. division. Han sætter sin underskrift på en 5-årig kontrakt med superligaklubben Sønderjyske, hvor ambitionen er at blive fast mand på holdkoret:

”At komme til en superligaklub er noget, man har drømt om som barn. Da tingene begyndte at gå min vej i Næsby, fik jeg et mål om en dag at spille i Superligaen, men at det gik så hurtigt, havde jeg ikke turde drømme om. Det var også en stor mundfuld, men jeg kunne blandt andet søge hjælp og sparring ved en af mine tidligere Næsby-trænere Thomas Jensen, der er blevet ungdomstræner i Sønderjyske”

 

Det missede udlandsskifte og en deprimerende biograftur

Efter to sæsoner i Sønderjyske har Alexander stor succes. Han er omskolet fra kantspiller til wingback og bliver kåret til årets spiller begge sæsoner, og klubben vinder pokaltuneringen i 2020. Han har fået debut for det danske U21-landshold, hvor kun en brækket fod hindrer ham fra deltagelse ved U21-EM. Derfor er interessen for den ydmyge fynbo også steget gevaldigt, og i sommeren 2020 tyder alt på, at Alexander skal til den tjekkiske storklub, SK Slavia Prag:

” Jeg var så sikker, at jeg var taget ud til lufthavnen, for at vente på, at det hele var gået i orden, så jeg kunne tage flyet. Det gik desværre ikke i orden, og så kunne jeg slukøret forlade lufthavnen igen. Jeg var så ærgerlig, at jeg slukkede min telefon, og tog i biografen, for at prøve at glemme det lidt.”

 

Et tidligt opkald fra Glen Riddersholm og debut på A-landsholdet

Skuffelsen over det missede udlandsskifte er ikke mange måneder gammel, før en ny succesoplevelse tilfalder Alexander. I november udtages han til det danske A-landshold:

”Jeg bliver vækket en morgen kl. 06.00 af min træner, Glen Riddersholm. Dem, der kender Glen ved, at han godt kan finde på at ringe meget tidligt for at snakke fodbold, og det var jeg ikke så frisk på kl. 06, så jeg tager faktisk ikke telefonen. Jeg kan se, at han ringer igen kl. 07, og så må jeg hellere tage den. Glen var i højt humør, og kunne fortælle mig, at landstræneren Kasper Hjulmand nok ville ringe senere på dagen, og udtage mig til landsholdet.”

Den 11. november bliver han skiftet ind i en testkamp mod Sverige, og han krydrer et flot indhop med en scoring til 2-0, som også bliver slutresultatet:

”Det var helt surrealistisk, og hele oplevelsen var bare vild. Alle var søde mod mig, og specielt Christian Eriksen var god til at værne om mig. Han er lige så rar og nede på jorden, som man tænker.”

 

Udlandsskiftet

Da transfervinduet åbner den 1. januar 2021, er Alexanders markedsværdi kun steget siden det mislykkede skifte 6 måneder forinden. Derfor har flere klubber konkret interesse i landsholdspilleren. Alexander vil stadigvæk helst SK Slavia Prag og klubben vil også stadigvæk ham. Heldigvis lykkes det denne gang, og 5. januar skifter Alexander officielt til SK Slavia Prag på en 4,5-årig kontrakt:

”At skifte til udlandet er noget af det største, man kan opnå som fodboldspiller. Jeg er rigtig glad for mit skifte, og jeg tror det er godt for min udvikling. Men det er også hårdt, når jeg er taget herned alene. Her er rart i Prag, men ikke alle snakker lige godt engelsk. Jeg har lige haft et bankmøde med en bankdame, der ikke kunne et ord på engelsk. Derfor måtte hun bruge Google-translate.”

 

EM til sommer er i kikkerten

Alexander har fortsat nogle store mål for fremtiden:

”Der er selvfølgelig et EM på hjemmebane til sommer, som vil være kæmpestort at være med til, men det er ikke sådan jeg tænker over det til hverdag. Jeg har også en drøm om en dag at spille i Premier League, men jeg tager det hele stille og roligt. Lige nu er jeg bare glad for at være her i Prag, hvor mit fokus ligger.”

 

I Næsby Boldklub ønsker man Alexander alt det bedste for fremtiden, og er stolt over, at have bidraget til hans udvikling og gennembrud. Og lad det være klart, at Alexander altid er velkommen til et comeback på Alpi-Arena.