Interview med Maja Kildemoes

Martin Lund Pedersen
26. februar 2018 kl. 14:56

Vi fortsætter vores 2018 tiltag, hvor vi prøver at sætte fokus på tidligere Næsby spillere, som klarer sig godt på et højere niveau herhjemme eller i udlandet. Den næste i rækken er vores tidligere stortalent Maja Kildemoes, som efter sine mere end 10 år i Næsby Boldklub, tog skridtet videre til OB og nu befinder sig hos de svenske mestre Linköpings FC.
Derudover var Maja også en stor del af det danske kvindelandshold, som tog hele Danmark med storm sidste sommer, hvor det blev til en flot og velfortjent sølvmedalje, med Maja i startopstillingen i alle de afgørende kampe inkluderet finalen.

Tiden i Næsby Boldklub:

Maja startede i Næsby Boldklub som 3 årig, hvor hendes storebror også spillede dengang. Det var hurtigt man kunne se den lille pige skille sig ud i forhold til sine holdkammerater. Efter nogle år begyndte hun at kombinere træningen med sit pigehold, til også at træne med drengene på hendes egen alder. Om det fortæller Maja; ”Jeg spillede sammen med drenge indtil jeg var 13-14 år og de var rigtig gode og hurtige til at acceptere mig. Det var med til at skabe grundlaget for min fodbolduddannelse, og det er jeg Næsby taknemmelig for”
De bedste minder Maja har fra sin tid i Næsby Boldklub skete dog med hendes pigehold og veninder. Udover 4 vundne Fyens Stiftstidende stævner, vinder af DM i Futsal som U18 og stævnets spiller, så var det faktisk 2 andre oplevelser, der står klarest i hendes erindring fra sin tid i Næsby; ”Mit bedste minde er nok udlandsturen til Italien som U15 pigespiller. Vi havde et hold og trænerteam, som havde det rigtig godt sammen på og uden for banen. Det blev til en stævnesejr på turen til Italien og især semifinalen er noget vi stadig snakker og griner af den dag i dag. Derudover var bronzen til DM turneringen som U18 også en god oplevelse”.

Skridtet fra de trygge rammer:

Det stod klart for de fleste I Næsby Boldklub at Maja før eller siden ville tage skridtet videre. Hendes tidligere træner Morten Christiansen, som havde Maja de sidste par år af hendes tid i klubben, siger om hende; ”Maja er en meget komplet spiller, hvilket vi også brugte ofte i kampene. Når der skulle forsvares og buret skulle holdes rent var hun i forsvaret, men var der problemer og vi havde brug for en scoring, så røg hun længere frem på banen”.
Hun tog derfor videre til OB i 2013, hvor hun tilbragte lidt over 3 år inden chancen opstod hos den store svenske klub Linköpings FC som gav Maja sin første fuldtidskontrakt. Om beslutningen at forlade Danmark og OB fortæller hun; ”Det er altid svært at forlade noget, fremfor noget andet, men jeg vidste at det var det rigtige for mig både fodboldmæssigt, men også på det personlige plan. Hvis jeg ville udvikle mig mere, blev jeg nødt til at tage skridtet videre”.

Den første sæson i Linköpings FC var en stor udfordring for Maja. Hun fortæller at opstarten var hård med tilvænning til det svenske sprog, fodboldkulturen og det at flytte til et andet land. Den første halvdel af sæsonen blev Maja smidt lidt rundt på forskellige positioner både som kant, back, central midtbane og forsvarspiller. Alt dette skulle vise sig at være gavnligt til EM slutrunden.
Men Maja var fast besluttet på at det centrale forsvar var hendes bedste position og hun endte også med at erobre en fast plads lige præcis der i den sidste halvdel af sæsonen. En flot debutsæson kulminerede den 29 oktober, hvor Linköpings FC blev svenske mestre.

EM slutrunden 2017:

Et svensk mesterskab i sin debutsæson ville for de fleste være årets højdepunkt, men for Maja så var juli og august der hvor både hendes og ikke mindst det danske kvindelandshold opnåede deres livs fodboldoplevelse. Hun havde op til EM slutrunden primært ageret backup til højre back positionen, så hun vidste ikke helt hvad hun skulle forvente nede i Holland til slutrunden.
De danske kvinder kæmpede sig gennem gruppespillet, men var hårdt ramt i løbet af turneringen med skader og trætte ben. Derfor var kvartfinalekampen mod Tyskland for de fleste set som endestationen efter en flot præstation i gruppespillet. Maja havde fået en uvant plads på den centrale midtbane til opgøret og fortæller om de nervepirrende knockout kampe; ”Jeg plejer ikke at være nervøs før kamp, men jeg kunne godt mærke, at der var sommerfugle i maven. Især når man vidste, at der var mange der så med hjemme i Danmark, samt at der faktisk var nogle danskere, som ikke var familie og venner, der var kørt til Holland for at se finalen”.
Som de fleste husker, så vandt Danmark 2-1 over Tyskland og gik højst overraskende videre til semifinalen, hvor de efter et højdramatisk straffesparksdrama tog sejren over Østrig og pladsen til finalen.
Maja var igen at finde i startopstillingen, som hun også indtog i finalen mod hjemmebanefavoritterne fra Holland, som Danmark tidligere havde tabt til i gruppespillet. Efter en drømmestart med straffesparksscoring af Nadia Nadim og pausestilling på 2-2, så blev det en for stor mundfuld i 2 halvleg hvor hollænderne med 2 scoringer vandt finalebraget med 4-2.
Men dansk kvindefodbold havde for alvor sat sig i bevidstheden hos den danske befolkning og Maja Kildemoes havde udfoldet sig på den allerstørste scene med flot spil og startpladser i alle de store opgør.

Vi i Næsby Boldklub er utroligt stolte over Maja og vi under hende alt den succes hun opnår. Hun fortæller at hun stadig følger med i klubben, og ser gerne en kamp, når hun er hjemme, ellers er hendes mor god til at fortælle, når der sker noget nyt nede i klubben.
Tak til Maja fordi hun gav sig tid til interviewet og glæd jer til næste måned, hvor vi vil fortæller historien om en anden tidligere Næsby spiller der klarer sig godt.

Faktaboks:

Navn: Maja Kildemoes