Menu

Maja Kildemoes: Fra Stærehusvej til EM-pandekager på rådhuset

image
Oliver Orup Kristensen
31. januar 2021 kl. 15:37
Maja Kildemoes, der har spillet 12 år i Næsby Boldklub, har både deltaget i en EM-finale og vundet et svensk mesterskab. Men trods sine kun 24 år er hun nu parat til at prøve noget andet.

- Næsby Boldklub har valgt at lave en mindre portrætserie af spillere, trænere og andre personer, der på forskellige måder har bidraget ekstraordinært til klubben. Dette portræt er af Maja Kildemoes -

 

Da Maja Kildemoes er fire år gammel, gør hun ligesom mange andre lillesøstre gør – det samme som storebror. Derfor starter hun til fodbold i Næsby Boldklub. I de spæde år af fodboldkarrieren er det tydeligt, at det mere er spændende at gå til fodbold, fordi storebror også gør det, end fordi karriere-ambitionerne eller passionen for spillet er så stort:

”I mine første år gik jeg til fodbold uden reelt at spille fodbold. Jeg brugte i stedet min tid på at finde firkløvere ude i græsset, eller at se min storebror træne. Jeg kan huske, at min træner nogle gange måtte bære mig rundt, fordi jeg ellers ikke rigtig deltog i træningen.”

 

Talentet viser sig frem

Men som årene går begynder interessen for spillet at udvikle sig, ligesom overfladen af et ekstraordinært stort talent viser sig frem:

”Da jeg blev 12-13 år, begyndte det at gå op for mig, at jeg havde talent. Jeg kan i hvert fald huske, at jeg ikke længere skulle spille med min egen årgang på pigesiden, men med nogle ældre piger. Jeg begyndte også at træne meget med drengene, hvilket var lærerigt og udviklende.”

 

Tid til nye udfordringer

Efter 12 år i Næsby Boldklub vælger Maja i 2013 at søge nye udfordringer. Hun begynder i OB, for at udvikle sig yderligere:

”Jeg er taknemmelig for min tid i Næsby, og jeg var stadigvæk rigtig glad i Næsby, da jeg skiftede. Men jeg blev også nødt til at udfordre mig selv lidt, og jeg havde nok også brug for at komme lidt ud på dybt vand. Heldigvis gik det med tiden godt i OB, hvor jeg også lærte meget.”

 

En helt speciel studentergave

I godt tre år spiller Maja for OB og sidenhen Odense Q, hvor hun med tiden etablerer sig som en profil og en solid skanse i forsvaret, hvor hun er bedst. Faktisk går tingene så godt, at interessen omkring forsvarsspilleren vokser. Og da Maja i sommeren 2016 bliver student, får hun den studentergave, hun måske ikke havde turde drømme om. Den svenske klub Linköpings FC tilbyder Maja en fuldtidskontrakt:

”Det var helt surrealistisk at underskrive en professionel kontrakt med en klub fra udlandet. Det var virkelig en vild sommer – først at blive student og derefter underskrive kontrakten med Linköpings FC.”

 

Et vildt mesterskab

Da kontrakten med Linköpings FC træder i kraft den 1. januar 2017, skal Maja ikke kun spille for en ny klub i et fremmed land. Hun skal også flytte hjemmefra for første gang. Væk fra det lune og trygge kælderværelse i Næsby hos mor og far, og ud i en lejlighed i en by, hun ikke kender.

Udover de nye omvæltende omgivelser skal Maja også overvinde en anden udfordring. Den træner, der om sommeren hentede hende til klubben har fundet sig et andet job. Og den nye træner aner ikke hvem Maja er.

Alt det til trods er den første sæson en stor sportslig succes for Maja og Linköpings FC. Noget overraskende vinder klubben nemlig det svenske mesterskab, til stor glæde for alle i byen:

”Jeg havde aldrig vundet guld før, så det i sig selv var sjovt at prøve. Og så var det ekstra fedt, fordi kvindefodbold betyder så meget i Sverige. Altså, de lukkede hele torvet ned i Linköping, og havde sat en scene op, hvor vi skulle hyldes. Jeg tror der var 3000-4000 mennesker – det var vildt.”

 

Karrierens højdepunkt

Udover det svenske mesterskab, så byder 2017 på en anden vild oplevelse. Den måske største i karrieren for Maja. Hun udtages til EM i Holland. En slutrundede hvor Danmark overrasker alle, og spiller sig i EM-finalen mod værtsnationen Holland. Undervejs bliver danskerne hjemme i stuerne også revet med, og finalen bliver set af over 1,4 millioner danskere. Finalen, som Maja starter inde i, bliver tabt 4-2, men det ændrer ikke på den samlede oplevelse for Maja:

”EM i 2017 har været den største oplevelse i mit liv – og vil måske altid være det. At komme som underdogs og så præstere, som vi gjorde, det var vildt. Jeg kan huske, at jeg fortalte mine veninder, at EM ikke blev noget problem i forhold til vores aftale om Grøn Koncert, for vi ville jo nok ryge hurtigt ud ved EM.”

 

Et finalenederlag ændrer heller ikke på modtagelsen af landsholdet, og Maja husker det tydeligt: 

”Vi blev modtaget som helte og Rådhuspladsen var fyldt med mennesker, der var kommet for at fejre os. Vi var også på Rådhuset og spise pandekager og blev inviteret i Tivoli, hvor vi fik lov til at komme forrest i køen til alle forlystelser. Der var mange vilde oplever i dagene, efter vi kom hjem.”

 

 Pause fra fodbolden

Da kontrakten i Linköpings FC i 2018 løber ud, træffer den 22-årige Maja et overraskende valg. Hun sætter fodbolden på pause. I stedet vil hun rejse rundt i verden og finde ud af, hvem Maja Kildemoes er, når hun ikke er fodboldspiller:

”Jeg havde brug for en pause fra det hele. Jeg havde spillet fodbold non-stop siden, jeg var 4 år gammel, så nu ville jeg prøve noget andet. Jeg rejste til Sydamerika og var der nogle måneder, og så nød jeg ellers at kunne gøre hvad jeg ville.”

 

Ny tilværelse

Efter en pause til dannelse og eftertænksomhed er Maja i 2020 igen klar til fodbold. Hun er i mellemtiden flyttet til København, hvor hun nu er begyndt på universitetet. I sommeren 2020 underskriver den nu 24-årige Maja en 1-årig deltidskontrakt med Brøndby, men det er ikke med ambitionen om at skulle blive professionel igen:

”Jeg har fundet ud af, hvad jeg gerne vil. Jeg savnede fodbolden for meget, så derfor er jeg begyndt igen. Men jeg savnede mere kammeratskabet og det sociale end selve fodbolden. Derfor skal jeg nok heller ikke være professionel igen. Jeg tror også, at jeg har spillet min sidste landskamp. Jeg har fået oplevelser for livet, men nu vil jeg noget andet.”

 

Maja Kildemoes har spillet over 60 landskampe for de danske landshold.